Благовещение

Благовещение - стенопис от църквата "Св.Св. Кирил и Методий!, с.Душанци, худ. Огнян Димитров

Стенопис от църквата “Св.Св. Кирил и Методий!, с.Душанци, худ. Огнян Димитров

На 25 март православната църква отбелязва Благовещение. Наричан още Благовец, на този ден се чества благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария, че тя е избраната да роди сина Божий – Иисус Христос.

Празникът е утвърден от Православната църква през 7 век.

Вярва се, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, които известяват, че зимата си е отишла и настъпва пролетта. Мечките се събуждат от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от дупките си, а самодивите, които са господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. На празника иманярите търсят заровено съкровище, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Има и поверие, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.
Хубаво е да се носят пари в джоба и когато те закука кукувица трябва да се хванеш за паричка, за да имаш пари през цялата година. Не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото, защото ще се разболееш.

Вярва се, че на този ден всяка рана зараства много бързо, затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата и им се слагат обеци. А те ще разберат дали ще се омъжат, като поставят във вода лалета и изчакат три дни – ако напъпят, ще се омъжат до края на годината. Младите момичета не излизат рано за вода, за да не срещнат самодивите, защото от техния поглед могат да погрознеят, да се разболеят или да умрат.

През целия ден жените не докосват игли, куки и конци, за да избегнат ухапвания от змии през лятото. А рано сутрин жените метат дома и двора си, като събират буклука на куп и го палят – ако опушат краката си, като прескачат огъня, няма да ги ухапе змия през лятото, също карат и децата да прескачат пламъка.

В България празникът се свързва с идването на пролетта, защото според календара е най-близко до пролетното равноденствие, затова задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад и други. Пече се пита, която се намазва с мед и се раздава на близки и съседи. Празникът се пада винаги през Великия пост, но на него се разрешава риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз.

Празникът Благовещение е постоянен, винаги на 25 март (двет месеца преди Рождество), а имен ден празнуват всички с името Благовест, Благовеста и техните производни.