Ден на християнското семейство

Ден на християнското семейство и християнската младеж

21 ноември, Ден на християнското семейство

С решение на Светия Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ на 21 ноември се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж. Това е един от дванадесетте големи християнски празници, отбелязвани и от православната, и от католическата църква.

В този ден се почитат, както родителите на Дева Мария – Йоаким и Анна, така и изпълнението на обета им да посветят Мария на Бог.

Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Християнските книги разказват за празника Въведение Богородично, как когато Света Богородица навършила три години, нейните родители Иоаким и Анна решили да изпълнят дадения от тях обет – да отдадат в служба на Бога роденото, дългоочаквано от тях дете. Така те събрали всички свои роднини и приятели. Завели Девата до Йерусалимския храм, където първосвещениците и служителите ги посрещнали с пеене на свещени химни. Поставили Дева Мария на първото стъпало пред храмовия вход и неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария я въвел в Светая Светих, където влизал веднъж в годината само първосвещеникът.

Фреска Въведение на Пресвета Богородица в храма,
 худ. Мануел Панселинос (ок. IV век), Съборната черква „Протата“ в Карея, Света Гора Атон.
Източник: www.macedonian-heritage.gr

Родителите й Йоаким и Анна принесли дарове и жертви на Бога и след като получили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

От самото начало на живота си в дома Господен Дева Мария била дадена в помещението за девици, тъй като Йерусалимският храм, които е построен от Соломон, имал много жилищни помещения, както пише древният историк Йосиф.

Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени на Бог, също така и вдовици, които служели в храма. Живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята дъщеря, защото скоро след мъжа си починала и тя.

Въвеждането в храма е събитие. Веднъж въведена в Светая Светих, Дева Мария се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица.

Ден на християнското семейство и християнската младеж

Въведение в храма

За едни въведението във вярата и Църквата става още в ранна възраст, за други – в юношеска, а за мнозина – дори в напреднала. За нас, християните, то се осъществява чрез светото Кръщение.

На този ден по време на службите в храмовете вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария, защото семейството е свято. В него децата трябва да бъдат щастливи, да бъдат обичани, да се радват на любовта на родителите си, но и да се научат да бъдат добри.

След ходенето на църква семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Според народните поверия на Въведение Богородично българите гадаят какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.