Денят на дарителите – една традиция, превърната в празник

Национален музей „Земята и хората”

minerali-zemiata-i-horataНа 19 юни е празникът на забележителния музей „Земята и хората”. Неговата забележителност не се свързва само с интересните за посетителите експонати, а и с историята на музея, която трябва да бъде пример за развитието на културата и научната дейност в България. Ако дарението е една от най-големите прояви на човещина и хуманност, то музеят може да се нарече храм на щедростта и дарителството.

Денят на откриването на музея е 19 юни 1987 година. Той е създаден изцяло с дарения от физически и юридически лица, а инвестирането за неговата реставрация се осъществява благодарение на паричните средства от Националния дарителски фонд „13 века България”.

Години след откриването на музея, той се превръща в голям културен център, посещаван от 60 000 души годишно, сред които 16 000 деца и подрастващи. Някои мероприятия са се превърнали в традиция, като например „Празници на минералите“.

В сградата на музея се е провежда и Международният музикален конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята”, посветен на Международния ден на „Майката Земя“. Организират се още много културни прояви – както музикални, така и научни изяви и още много други.

Музеят разполага и с детски кът, проект на НБУ и финансиран от фондация „Америка за България”, в който най-малките посетители на музея научават интересни неща за минералите, тяхното добиване и роля в днешния модерен свят. Започнало е разработване на „Интерактивен кът”, както и създаването на изцяло нов уеб-сайт. Развитието на музея на спира. В бъдеще се предвижда кандидатстване по европейски оперативни програми, както и за други национални и международни програми.

Тази година празникът ще бъде отбелязан с откриването на временна експозиция „Нови постъпления”. В нея се включват колекцията „Иван Бонев” с над 550 минерални образеца с висока научна и културна стойност, гигантски турмалинов кристал от южните склонове на Плана Планина, който е дарение от колекционера и дългогодишен дарител на музея – Александър Диков, както и уникални природни образувания от Маданския руден район в Централните Родопи, закупени с финансиране от Министерството на културата. Не на последно място – ще се представи дарение от доцент Руслан Костов за библиотеката на музея.

muzei-zemiata-i-horata-1muzei-zemiata-i-horata-2muzei-zemiata-i-horata-3muzei-zemiata-i-horata


Специални благодарности за съдействието при създаването на тази статия на Чавдар Начев – Директор на Националния музей „Земята и хората” и Елица Димитрова – организатор „Детски кът”.