Ден на християнското семейство

21 ноември, Въведение Богородично

Света Богородица, 21 ноември, Ден на християнското семейство и православната младежНа 21 ноември се чества като Ден на християнското семейство или още Празник на православната младеж. По-известен като Въведение Богородично, това е денят, в който Дева Мария е била въведена в Йерусалимския храм, когато е била едва тригодишна. Нейните родители – Ана и Йоаким – дали обет преди раждането на Божията майка, че нейният живот ще бъде посветен на Бога. Така когато тя навършила 3 години, те я завели в храма, където тя била посрещната от първосвещеник Захария, който въвел момичето в храма. Легендата разказва, че малката Мария съвсем сама е изкачила 15-те стъпала пред храма и се е спряла на последното. Богородица е символ на истинската чистота и непорочност. Още на тази крехка възраст, тя е била приема в храма, където е живеела под надзора на духовниците, които се грижели за нея. Тя живеела до своето пълнолетие, молейки се всеки ден и отдавайки се на Бога, за да стане по-късно достойна да бъде майка на Божия син. Така, когато станало време да се омъжи, както правели другите момичета, които живеели там, когато навършат пълнолетие, Дева Мария отказала, защото искала да се посвети само на Бог. Свещениците получили внушение от Светия Дух, че трябва да я сгодят за престарелия `и сродник Йосиф, който се съобразил с нейното намерение, станал нейн покровител и пазител на родения от нея Иисус Христос.

Празникът на християнското семейство се чества от 1 век сл. Хр. и е ден, в който малките деца посещават църква за първи път и се въвеждат от родителите си в света на християнското вероизповедание, както и Дева Мария била въведена в Йерусалимския храм за първи път. На този ден вяращите приемат Светото причастие, приготвят различни ястия, които са съобразени с Коледните пости, и във всички храмове се излагат икони на Божията майка, защото Въведение Богородично е един от големите празници, посветени на Дева Мария.

На 21 ноември 2013 г. Денят на християнското семейство ще бъде почетен в Софийската света митрополия с празничен концерт, с участието на няколко църковни хорови формации:

  • хор при Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, с диригент Любомир Игнатов;
  • камерен смесен хор „София”, с диригент презвитера Мария Русева;
  • Представителен академичен хор на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, с ръководител Елица Христова;
  • Софийски свещенически хор, с диригент протойерей Кирил Попов.

 

Специална покана за участие в празника получи хорът на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов в София, с диригент Красимира Георгиева, който ще изпълни песни от църковния си репертоар. Събитието ще започне в 18:00 часа с тържественото посрещане на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Хор на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”
(91 НЕГ София)

krasimira-georgievahor-91-neg-1hor-91-neg-2hor-91-neg-3hor-91-neg-0