Храмов празник на „Света София“

Една от най-старите действащи църкви в Европа, базиликата „Света София“ в нашата столица, отбелязва своя храмов празник всяка година на 17 септември. В православния календар това денят на Св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София (научи повече). Макар да се знае, че този храм не е получил името си от мъченицата София, а е посветен на „Премъдростта Божия“ (едно от имената на младия Исус Христос), на гръцки Αγία Σοφία, храмовият празник хармонично се слива с деня, в който православните християни почитат трите най-висши в християнството ценности – вярата, надеждата и любовта.

Историята на град София е тясно свързана с храма „Света София“. Базиликата е построена през VI век, върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика. През 343 г. на събор тук, духовните водачи на християнския свят утвърждават православното учение за Светата Троица. Събитието остава в историята на християнството под името Сердикийски събор. През ХIV градът Сердика започва да се споменава и като София, по името на своя храм.

Днес 1500-годишната църква „Света София“ е един от най-старите действащи християнски храмове в Европа, архитектурна и историческа ценност.