Световен ден на театъра

Софийски театрален сезон ИКАР 2013

Софийски театрален сезон ИКАР 2013

27 март , 86-ият ден в годината според григорианския календар, е свързан с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г. През 1961 г. с решение на Деветия конгрес на Международния театрален институт към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО), който е най-голямата международна организация за сценични изкуства, решава това да бъде Международен (Световен) ден на театъра.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. И така ежегодно се разпространява по целия свят театрално послание, в което авторитетна личност споделя своите възгледи относно театъра и неговата духовна мисия. На този ден се правят големи тетрални събития и това е възможност за творците – актьори, режисьори, постановчици, художници, осветители, драматурзи, музиканти и други да споделят със своята публика определено виждане за своето изкуство.

България отбелязва Световния ден на театъра с празник и церемония за връчване на националните награди „Икар“. И тази година Съюзът на артистите в България обяви номинациите си за ежегодните награди Икар. Комисията по номинациите и различните гилдии към САБ излъчиха основните претенденти за статуетката сред общо 80 спектакъла от 35 театъра в цялата страна. Народен театър “Иван Вазов” е с най-много номинации – общо 12. Връчването на наградите ще се състои на официалната церемония на 27 март в Народния театър.

Статуетка на наградите Аскеер, автро Георги ЧапкъновДруга награда, за принос към театралното изкуство в България, е ,,Аскеер“. Тя се връчва от 1991 година насам. Носители на наградата са актьори, режисьори, композитори, поети и други. Статуетката ,,Аскеер“ е изваяна от скулптура Георги Чапкънов. 23-тата Церемония по връчване на традиционните награди за принос в театралното изкуство „Аскеер 2013” ще се проведе на 23 Май 2013 г., в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

Софийски театрален сезон „Икар”

27 март 2013, Международен ден на театъра

Народен театър „Иван Вазов” – 19:00 часа – Камерна сцена – ще се играе пиесата „Нощна пеперуда” – Режисьор е Евгений Коменкович.

Народен театър „Иван Вазов” – 19:30 часа – Сцена IV етаж – ще се играе пиесата „Очите на другите” – Режисьор е Марий Росен.

Театър „София” –  19:00 часа – Гостува театър „Искри и сезони“ – „Имам нужда от теб“ от Нийл Саймън – Режисьор е Илия Добрев.

Малък градски театър “Зад канала” – Сряда 27 Март от 19:00 часа – „Недоразбраната цивилизация” – Режисьор е Теди Москов.

Театър „Българска Армия” – Сряда 27 март от 19:00 часа – Голяма сцена – „Ромео и Жулиета” – Режисьор е Николай Ламбрев – Михайловски.

Младежки театър „Николай Бинев” – 11:00 часа – Голяма зала – „Господин Балкански”.

Столичен куклен театър – 10:00 часа – Салон Гурко – „Златка – златното момиче” – Режисьор е Тодор Вълов.

Театър 199 „Валентин Стойчев” –  19:30 часа – „Търговци на презервативи” – Режисьор е Борислав Чакринов.

Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов” –  19:30 часа – Голяма сцена – „Прелестите на изневярата”.

Ателие 313 – 19:30 часа – „Елада Пиньо и времето” – Режисьор е Габриела Хаджикостова.