Дни на минералите в Национален музей “Земята и хората”

XXV изложба-базар на минерали и скъпоценни камъни, 18-20 декември 2015 година

Снимка на минерали от Национален музей "Земята и хората"

Минерали от Национален музей “Земята и хората”

Три пъти в годината Национален музей ”Земята и хората” организира Дни на минералите. Всеки от тях представлява са изложба-базар на минерали и скъпоценни камъни: Великденската, Коледната и Октомврийската Софийска международна изложба на минерали. В тях участват над 30 фирми, които се занимават с минерали и скъпоценни камъни, както и колекционери на минерали от цяла България и участници от Армения и Украйна.

Великденска изложба-базар на минерали в НМ "Земята и хората"

Дни на минералите в НМ “Земята и хората”

По време на всяка изложба-базар посетителите могат да разгледат и да си купят обработени скъпоценни камъни, като рубини, топази, изумруди, аквамарини, турмалини във всички разцветки и други, както и изделия от тях. Цената им зависи от теглото, чистотата, произхода, цвета и ред други особености. Показват се изделия от гагат, често наричан “черен кехлибар” – известен от дълбока древност и използван за направата на амулети, гривни, пръстени и траурни украшения. За колекционерите на минерали освен богатото разнообразие на минерали от български находища, има и минерали от различни екзотични кътчета на света. Показват се и богати колекции от ахати, с поразителен рисунък в естествен и обработен вид. За посетителите се извършва диагностика на минерали и скъпоценни камъни от специалисти на музея. Организират се конкурси за най-добър минерален образец, за най-добре фасетиран камък, за най-добро художествено изделие от минерал. С интерес по време на изложенията се приемат временните експозиции по специални теми, в които се включват задължително колекционни образци с превъзходно качество – редки и уникални в минераложко и декоративно – естетическо отношение. Това прави експозициите интересни за широк кръг посетители. По време на октомврийската изложба на минерали в забавно – познавателния кът “Треска за злато” се правят демонстрации на промиване на злато с участие на посетители, провежда се конкурс “Багри – дар от природата” – за най – добра детска рисунка с природни пигменти, представят се книги с минераложка и геоложка тематика.

През пролетната Великденска изложба-базар на минерали и скъпоценни камъни за абитуриентите и за ценителите на скъпоценни камъни се предлагат фасетирани рубини от Бирма, прекрасни изумруди от Колумбия, топази аквамарини, турмалини във всички разцветки, както и изделия от тях на атрактивни цени. Посетителите могат да видят и обработени топаз, цитрин, опущен кварц с тегло над 100 карата (1 карат = 0,2 грама).

Коледното изложение на минерали, скъпоценни камъни и фосили е място, на което със сигурност витаят свежи идеи за красиви коледни подаръци и изненади. Чудноватите форми и изящни цветове помагат на всеки да улови своята празнична идея.

Специално място е и Кът за деца-колекционери на минерали, в който деца могат да покажат и обменят минерали от своите сбирки с други колекционери. Провежда се детски конкурс за разпознаване на минерали, като най-добре представилите се трима участници получат награди – образци от музея и Клуба на лапидарите. Обикновено по време на тези изложби – базари посетителите на Национален музей „Земята и хората” достигат над 1000, понякога и над 2000 души.