17 септември, Ден на София

Столицата на Република България – град София, – отбелязва своя празник на 17 септември – денят, отреден от Православната църква за почит към Св. мъченица София и нейните три дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Градът е получил името си през средновековието и не от благочестивата София, посветила и отдала живота си в служба на Бог, а от раннохристиянската базилика „Света София“, Премъдрост Божия, на гръцки Αγία Σοφία, прочута далеч из пределите на Римската империя. Именно тя е причината през XIV век римският град Сердика да започне да се споменава и като София.

Базилика "Света София"

Църква “Света София” – VI век, храмов празник 17 септември

По случай третото хилядолетие, като обединителен символ на града е построен монумент Статуята на София. Негови автори са скулптура Георги Чапкънов и арх. Станислав  Константинов. Открит е на 17.09.1998 г. По грешка. в началото статуята е наричана Света София, но скоро, поради недоволството на Българската православна църква и християнската общност заради несъвместимостта й с църковния канон, се приема по-коректното име Статуя на София. По този повод Георги Чапкънов казва: „Този монумент принадлежи на София, а не на християнската църква. Символът е за всички столичани, независимо дали са мюсюлмани, евреи, будисти или с друга вяра“.

Статуята на София, автори: Георги Чапкънов и арх. Станислав

Статуята на София, автори: Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов

На 17 септември празникът на София – градът, който „расте, но не старее“, преминава в хармония с трите вечни общочовешките ценности – вяра, надежда и любов.

Програма на Столичната община за Денят на София:

Програма за деня на София 2015

Програма на Столична община за Деня на София 2015 г.